2015/08/23

Kviesti greitąją pagalbą ar ne?

Aną dieną nutiko toks įvykis.
Sustojome prie parduotuvės Gegučių gatvėje, žmona nubėgo į parduotuvę o aš pasilikau mašinoje. Žiūriu šalia pašto būdelės guli žmogus. Pakelia galvą, vėl padeda. Bando suktis ant šono, ir vėl grįžta į pradinę padėti. Iš šono žiūrint atrodė tvarkingas.
Prieinu arčiau. Paklausiu ar reikia pagalbos. Žmogus pažiūri į mane, nusišypso. Suprantu kad girtas. Klausiu gal reikia pagalbos, tačiau žmogus visiškai nesiorientuoja. Klausiu kur gyvena, išlemena kad nežino nei kur dabar yra nei kur gyvena. Paprašo padėti atsisėsti. Padedu. Tik paleidus vėl atbulas nugriūna.
Pagalvojęs nusprendžiau paskambinti 112. Pasakius jog manau kad žmogus girtas sujungia su greitąją pagalba. Ten paskambinus prašo apibūdinti žmogaus būklę, ar turi sąmonę ir visa kita pagal protokolą. Prašo palaukti kol atvyks greitoji, kad kas nors nenutiktų daugiau.
Laukiam.
Prieina moteris kuri buvo prisiparkavusi automobilį visai šalia šio vyro. Paklausė kas atsitiko ir išgirdusi atsakymą jog iškviesta greitoji, subamba kad tokiems latrams tik į blaivyklą pas policininkus. Sėda į mašiną ir nuvažiuoja. Dar keletas tokių pačių praeivių komentarų.
Belaukiant atsiranda moteris kurios tai kaimynas. Greitai atrandama ir žmona, kuri netrukus ir pasirodo.
Atvažiuoja greitoji. Išlipa felčerė, pažiūri į jį ir klausia kodėl visada kviečiate greitąją kai matote girtuoklį. Sakau taip rekomendavo 112. Kakta smarkiai susiraukia, bet prie vyro nueina.
Žmonos komentaras "veškitės tą... nes aš jo tikrai namo nenutempsiu".
Felčerė apžiūri, pamatuoja spaudimą, pildo popierius. Paklausus ar dar reikės pagalbos atrėžė "Ačiū, gal jau kaip nors patys!
Išvažiuojam.
Tai va, noriu ištikrūjų jūsų paklausti, kaip jūs elgtumėtės tokioje situacijoje? Kviestumėte greitąją? Policiją? Ar praeitumėte nekreipę dėmesio? Savo nuomonę parašykite komentaruose, bet prieš tai įsivaizduokite situaciją jog tai jums artimas žmogus. Taip jis girtas, taip jis visiškai nesiorientuoja situacijoje, o jei tai žiema? Ką manote dabar?
O kas jei iš pažiūros girtai atrodantis žmogus yra ištiktas širdies priepuolio? Kas jei žmogui išties reikalinga pagalba? Kaip tada?
Kaip ten bebūtų, manau jog pasielgėme teisingai. Kad ir koks jis bebūtų ir kokios būklės, vis dėlto jis yra žmogus. Jam daugiadienės ar dar kas, tačiau jis nesiorientavo ir jam reikėjo pagalbos. Padėjom kuo galėjom ir ramia širdimi išvažiavome namo.
Prašau, pasidalinkite savo nuomone, kaip pasielgtumėte jūs. Ačiū.

Komentarų nėra: