2015/05/08

Vontonų sriubos receptas

Šį kartą nusprendžiau išbandyti tokį sakyčiau mūsų kraštams neypatingai įprastą receptą. Šis receptas yra įprastas Ritietiškai virtuvei, bet mano puikiai pritaikomas ir mūsų kraštams.
Visų pirma. Kas per velnias tie vontonai? :) Vontonai - tai kiniški koldūnai, savo sudėtimi primenantys mūsiškius koldūnus. Vontonai (kin. hundun) - tai koldūnai pagaminti iš plonesnės nei koldūnai tešlos ir rišulėlį primenančios formos. Vontonai dažniausiai įdaromi su jautiena, kiauliena ar vištiena. Tradicinių vontonų įdaras būna iš kapotos mėsos. Įdarui taip pat dažnai naudojamos ir jūros gėrybės. Nors vontonus dažnai kepa aliejuje ir patiekia su sojos padažu, tačiau tradiciniai kinijos vontonai yra patiekiami kaip sriubos dalis. T. y. vontonai verdami sriuboje, su kuria paskui ir valgoma. Na gana istorijos ir teorijos, eime prie praktikos.
Mums reikės:
vontonų:
  1. 300 g miltų,
  2. 1 kiaušinio,
  3. 3/4 šaukštelio druskos,
  4. 125 ml vandens.
  5. mėsos (aš naudojau kiaulienos/jautienos liesą faršą)
  6. prieskonių .
Sriubos:
  1. 1 morkos,
  2. 1/2 porų,
  3. 1 litro vištienos sultinio,
  4. sojų padažo (aš naudojau grybų skonio) 
Gaminame: 
Kiaušinį išplakame su puse vandens.Sudedame miltus, druską, kiaušinio plakinį ir minkome. Po truputi pilami likusį vandenį ir gerai išminkome kad tešla liktų vientisa. Tešlą dedame į šaldytuvą 30 minučių.
Mėsą susimaišome su prieskoniais.
Išimame iš šaldytuvo tešlą ir iškočiojame kiek įmanoma plonesnę. Supjaustome kvadratais. Dedame po maždaug arbatinį šaukštelį įdaro. Iš tešlos kraštų suformuojame tokį tarsi rišulėlį ir gerai suspaudžiame kad neiširtų.
Susirakuojame morką, susipjaustome porą ir viską sudedame į vištienos sultinį. Viską užverdame ir dar kelias minutes paverdame kad išvirtų ir suminkštėtų morkos. Į verdantį vandenį dedame vontonus ir verdame kol iškyla į paviršių. Kadangi tešla praktiškai peršviečiama, jie išverda gana greitai. Prieš išjungiant, įdedame pagal skonį sojų padažo.
Męs, kad būtų dar gardžiau, tikriausiai dėl to kad esame taip įpratę, įsidėjome grietinės.
Skonis tikrai labai geras, visą laiką besijuokianti ir besipizdavojanti žmona valgė nes ausys linko :)
Skanaus!
P.S.
Nors šiai sriubai reikia nemažai laiko, bet gaunasi tikrai labai skani.

Komentarų nėra: