2014/11/04

Elektroninė bankininkystė arba kas bus po 2015 sausio pirmosios dienos

Asociatyvinė nuotrauka. Elektroninis parašas
Na ką mielieji. Artėja euras, o kartu su juo ir keletas naujovių susijusių su elektronine bankininkyste.
Jei kas nežinojote, tai galiu jus nudžiuginti, jog bankai nuo naujųjų metų nebeleis naudotis slaptažodžių kortelėmis jungiantis prie el. bankininkystės. Tam tikslui reikės įsigyti: el. slaptažodžių generatorių, m. parašą arba el. parašą.
Kodėl ir kam to reikia?
Na kiek informuoja atsakingos tarnybos, tai padės apsaugoti žmones nuo pinigų praradimo kai į jų sąskaitas įsisuka sukčiai. Pagal dabartinę situaciją išeina taip: paskambina sukčius, prisistato banko atstovu, paprašo padiktuoti prisijungimo duomenis, o žmonės būdami ypatingai naivūs, opa ir viską pasako. Ir opa pinigiukų sąskaitoje nebėra.
Tad valio! Prarasime dar kelis lietuviškus pinigus. Jei spėsite tuo pasirūpinti iki naujųjų metų, tai litų, jei po, eurų.
Kodėl?
Ogi todėl, kad visos šios priemonės daugiau ar mažiau kainuoja pinigą. 
Pradėkime nuo el. slaptažodžių generatoriaus kurį "duoda" bankas. Kiek permečiau šiuo metu siūlomas kainas tai jos prasideda nuo 30 Lt. Jį išduoda bankas savo asmeninėms reikmėms. Jis skirtas tik jums ir niekam kitam. Tad..paskaičiuokime, jei šeimą sudaro du ar daugiau asmenų kurie naudojasi bent vienu banku, tai yra nuo 60 Lt../ 2 asmenims. O jei šeimoje daugiau asmenų.. O jei naudojate keliais bankais..
Mobilusis parašas
Antrasis variantas m. parašas arba pilnas pavadinimas Mobilusis Parašas. Jis suteikiamas kartu su telefono SIM kortele ir beveik visada yra su jumis, t.y. jūsų telefone. Tačiau ir vėl.. Kaikurios telekomunikacijų bendrovės ima už tai aptarnavimo ar abonentinį ar išdavimo mokestį. Yra ir tokių kurie neima :) Įdomiausia dalis.. Kad galėtumėte tuo naudotis, jūs PRIVALOTE būti abonentu, t.y. išankstinio apmokėjimo kortelėms ši paslauga neteikiama.. o tai reiškia, kad visi Pildyk'ai, Labas, Ežiai ir visokie kitokie išankstininkai lieka ant ledo.
Elektroninio parašo priemonės
Trečias variantas el. parašas arba kitaip Elektroninis Parašas. Bent jau man šiuo metu atrodo, jog tai priimtiniausias ir pigiausias variantas, bent jau šiuo metu. El. parašas taip pat skaitmeninis parašas reikalaujantis tam tikrų techninių priemonių. Visiems priimtiniausias ir pas beveik visus turimas daiktas yra tapatybės kortelė su lustu. Tačiau kad tuo naudotis reikia kortelių skaitytuvo kurio kaina labai įvairi. Pasižvalgius rinkoje galima jį gauti maždaug už 40 Lt. Į jį dedasi asmens tapatybės kortelė, o visa kita tik techniniai dalykai. Dar vienas būdas bet gerokai brangesnis tai iš registrų centro gauti el. raktą su el. parašu kuris galioja metus ar du ir kainuoja maždaug nuo 100 Lt. Su juo situacija tokia pati, usb raktas kišasi į PC ir tokiu būdu galima prisijungti. Dar vienas variantas, yra įsikūrusių įmonių kurios tarpininkauja ir suteikia el. parašą tačiau tai vėlgi kainuoja pinigą. 
Tačiau, tai kolkas tik mano pastebėjimas, jog ne visi bankai suteikia galimybę prisijungti el. parašo pagalba.
Na bet tai tikriausiai tik laiko klausymas kada visi turės šią galimybę.
Kaip ten bebūtų, visiems teks priprasti prie naujovių ir keistis kaip keičiasi ir visas pasaulis. Tačiau man keista yra tai, ar neišeis apgauti žmonių kurie naudojasi m. parašu ar slaptažodžių generatoriu? A? Gal verta apie tai pagalvoti?

Komentarų nėra: