2013/05/23

Kaip sutaupyti pinigų spausdinant

Šįkart sugalvojau pasidalinti gyvenimiška patirtimi ir papasakoti jums kaip sutaupyti pinigų spausdinant.
Tikriausiai ne vienas esate keikęsis dėl didelių, spausdintuvo, rašalinių kainų ir puikiai suprantate kaip jos kandžiojasi kai "netikėtai" reikia jas pirkti.
Tad nusprendžiau papasakoti kaip pigiai ir kokybiškai spausdinti.
Darbui mums reikės:
  1. Dažų,
  2. Vienkartinių guminių pirštinių,
  3. Tualetinio popieriaus arba vienkartinių rankšluosčių,
  4. Gręžto,
  5. Lipnios juostos arba termoklijų.
Taigi pradedame.
Pirmas etapas
Pirmas dalykas kurio mums būtinai reikės tai yra dažai. Dažus galima pirkti Lietuvoje ir mokėti ganėtinai brangiai, arba galima daryti kaip aš ir dažus siūstis iš Kinijos. Jei nuspręsite daryti kaip aš, tai:
eisite į šį puslapį http://www.dealextreme.com/details.dx/r.88888888~sku.26133 ir užsisakysite dažus. Žinoma tam jums reikės pervedinėti pinigus ir panašiai. Tikiuosi kaip veikia e-prekyba man neteks aiškinti :) Krovinys iš Kinijos keliauja apie 3-4 savaites (priklausomai nuo siuntimo būdo). Gave siuntinį jūs turėsite:
  • 400 ml dažų (geltona, raudona, mėlyna, juoda),
  • 4 švirkštus,
  • 4 pildymo adatas.
Antras etapas
Dabar išimame ir spausdintuvo visas rašalines, arba tas kurias reikia pildyti.
Naudodami grežtą išgręžiame tokio dydžio skylutę kaip ir adata. Jei naudosite medicinines adatas gręšite mažesnę skylę. Nesistenkite daryti didelės skylės, kuo mažesnė tuo vėliau bus patogiau ir paprasčiau dirbti.
Skylute gręžiama maždaug toje vietoje kur yra užrašas "push" (1 pav.). Taip pragręžiame visas likusias rašalines (2 pav.).
Trečias etapas
Dedamės vienkartines pirštines, pasitiesiame tualetinio popieriaus ant stalo.
Naudodami švirkštą pritraukiame reikiamą kiekį rašalų:
mėlyna, geltona, raudona, maža juoda - maždaug 8 ml.
didelė juoda - maždaug 15 ml.
Dabar, paimame rašalinę ir nykščiu užspaudžiame apačioje esančią skylę pro kurią išbėga rašalas (3 pav.). Kita ranka palengva supilama į švirkštą pritrauktą rašalą, stengiamės kad nesusidarytų oro burbulai.
Pripylę iki viršaus rašalo šiek tiek atleidžiame nykštį ir leidžiame susigerti rašalui į rašalinės pagalvėlę. Kai pamatome jog pro apačia pradeda tekėti dažai, vėl užspaudžiame nykščiu. Pripildome likusį tarpą rašalu.
Ketvirtas etapas
Vis dar laikydami rašalinę užspaustą, gerai nuvalome jos viršų nuo dažų likučio. Paimame termoklijų ir sandariai užklijuojame rašalinės viršų. Stenkitės jog guziukas būtų kuo mažesnis (4 pav.). Tam puikiai tinka ir lipni juosta. Geriausiai tinka stipri sidabrinė juosta, nes ji yra stora bei minkšta. Ji puikiai užklijuoja esančius mažus tarpelius.
Penktas etapas
Paruošiame spausdintuvą darbui.
Įdedame rašalines į vietą, uždarome spausdintuvo dangtį. Žinoma padarius tik tai spausdintuvas mums mes klaidą ir neleis spausdinti pranešdamas jog negalima spausdinti nes nepakanka tam dažų. Kad taip nebūtų. mes 10 sekundžių ant spausdintuvo laikome paspaudę popieriaus padavimo mygtuką. Palaikius, nustoja mirksėti įspėjimo indikatorius ir spausdintuvas paruoštas darbui.
Kad įsitikintume jog viskas gerai siūlyčiau atspausdinti spausdintuvo diagnostinį lapą. Kaip taip padaryti žiūrėkite savo spausdintuvo instrukcijoje.
Sutaupymas
Dabar kad būtų akivaizdžiau paimkime ir paskaičiuokime kiek męs sutaupėme lyginant su originaliomis rašalinėmis.
Mano spausdintuvas yra Canon Pixma iP4300. Į jį dedasi 5 rašalinės: mėlyna, geltona, raudona, juoda nuotraukoms, juoda tekstui. Rašalinių rinkos kaina:
mėlyna, geltona, raudona, juoda nuotraukoms - 45 Lt./vnt. (12 ml)
juoda tekstui - 50 Lt. (24ml)
Viso: 230 Lt. 72 ml. ~2200 psl.
(Kainos pagal 2010.12.08 UAB "Sinerta" originalių rašalinių kainininką)
Taigi, iš to turime:
iš 12 ml (pagal gamintojo techninius duomenis) dengiant lapą 5% dažų galima atspausdinti apie 450 psl. teksto, t.y. 10 cnt./psl./0,026 ml
iš 24 ml (pagal gamintojo techninius duomenis) dengiant lapą 5% dažų galima atspausdinti apie 360 psl. teksto, t.y. ~14 cnt./psl./0,067 ml
Mūsų sutaupyti pinigai
Nupirkome rašalą už 19$, šiandien tai yra 2,60 Lt už $, vadinasi 49,40 Lt. Ir tiek mums kainavo 400 ml rašalo.
Siuntimas ir darbas mums nieko nekainavo.
Viso: 49,40 Lt. (400 ml.)
Vadinasi, turime kad:
iš 100 ml juodo rašalo męs atspausdinsime 1500 psl. kurio vieneto kaina bus 0,008 cnt.
iš 100 ml. spalvoto rašalo męs atspausdinsime 3750 psl. kurio vieneto kaina bus 0,003 cnt.
Ir tai reiškia, kad su 400 ml dažų pirktų už beveik 50 Lt. męs atspausdinsime beveik 13 000 puslapių.
DUK
Užklijavus viršutinę skylutę bėga rašalas.
Dažniausiai pasitaiko bėgimas iškart po užklijavimo. Reiktų leisti kurį laiką nusilašėti. Jei tai nepadeda siūlyčiau iš naujo perklijuoti skylutę. Naudojant termoklijus dažniausiai tokių problemų nepasitaiko.
Rašalinėje netelpa tiek rašalo kiek pas tave straipsnyje parašyta.
Straipsnyje pateikti tik apytiksliai duomenys. Kiekvieno spausdintuvo rašalinės dydis skiriasi priklausomai nuo gamintojo. Tikslesnį rašalinės ml kiekį galite rasti gamintojo puslapyje arba pas pardavėjus.
Ar galima naudoti senas uždžiuvusias rašalines?
Galima, bet nerekomenduojama. Senos rašalinės pagalvėlės išsausėja ir jas "prikelti" naujam gyvenimui yra ganėtinai sunku ir sudėtinga.
Atsiprašau jei mano skaičiavimai nėra labai tikslūs, bet neklysta tik tiek kas neskaičiuoja išvis.

Komentarų nėra: